marți, 10 ianuarie 2012

Marile sperante:Rezumat





Fișier:Greatexpectations vol1.jpg

Într-o fierărie de la marginea unei localități, situată la o distanță de 5 ore cu poștalionul de Londra, își duce existența orfanul Pip ( pe numele de botez Philip ), alături de sora și de cumnatul lui ( dna Joe și Joseph, zis Joe Garger ). În timp ce cumnatul lui se purta cu multă delicatețe, micul Pip va cunoaște asprimea surorii, care nu uita să-i repete că-l „ține ca-n palme” .
Două vor fi evenimentele care îi vor marca viața: întâlnirea, într-o seară, în cimitirul localității, cu un evadat ( Abel Magwitch ) și apoi vizitele săptămânale la domnișoara Havisham, femeie care, în urma unei decepții, se autoclaustrase într-un decor ciudat.
O veste neașteptată îi va aduce lui Pip imaginea unei perspective nevisate. Avocatul Jaggers îl înștiințează că va intra în posesia unei „averi frumușele” și că este în dorința binefăcătorului ca băiatul să fie scos din mediul acela și să primească la Londra educația de „gentleman”. I s-a comunicat, de asemenea, că numele acestuia va rămâne o taină până când persoana în cauză va crede de cuviință să i se dezvăluie.

La Londra, Pip, numit de prietenul său Herbert Pocket, Hendel, va începe o viață nouă, convins că situația actuală se datorează domnișoarei Havisham, această închipuire fiind alimentată de dragostea pe care i-o purta Estellei, fiica adoptivă a acesteia. Starea de incertitudine durează până în momentul în care își dace apariția binefăcătorul lui, acesta nefiind altul decât evadatul din cimitir pe care Pip îl ajutase. Treptat, se ridică vălul misterului care plana asupra personajelor. Așa vom afla că Estella nu este fiica domnișoarei Havisham, ci fiica pușcăriașului Abel Magwitch, iar mama ei era actuala menajeră a avocatului Jaggers, Molly, care, cu mulți ani în urmă, făptuise o crimă din gelozie. Estella, copil, fusese luată de domnișoara Havisham pentru a fi formată după tiparul acela în care ura ei sălbatică, dragostea ei strivită și mândria ei rănită găsiseră cea mai aprigă răzbunare.
Condamnările repetate ale lui Abel Magwitch se datorau îndeosebi lui Compeyson, un om cu purtări de „gentleman”, dar viciat, făcându-l mai întâi pe Abel asociatul lui, ca apoi să poată da vina pe el. Compeyson a fost acela care i-a pricinuit domnișoarei Havisham nesfârșita durere, părăsind-o în ziua nunții, după ce își însușise o mare parte din averea ei, în colaborare cu Artur, fratele ei.
După multe momente de continuă frică trăite de evadatul Abel Magwitch (schimbându-și numele în cel de Provis sau dl Campbell), acesta va fi denunțat tot de Compeyson. Fu condamnat la moarte și apoi se stinse în închisoare înainte de înfăptuirea sentinței. Acum Hendel îi va aduce la cunoștință lui Magwitch, aflat pe patul de moarte, că fiica lui, Estella, despre care nu știuse nimic, trăiește și că el o iubește. Compeyson, personajul care a provocat atâta durere altora, își va găsi sfârșitul în Tamisa, în timp ce-l urmărea pe Abel. Estella, după un mariaj nereușit cu Bentley Drummle, se va însoți cu Pip, acum om cu situație ca urmare a unor plasamente bănești într-o companie de navigație.


32 de comentarii:

  1. Multumesc, mi-a fost de mare ajutor !

    RăspundețiȘtergere
  2. m-a ajutat foarte mult, mai ales faptul ca e bine scris si foarte clar :)

    RăspundețiȘtergere
  3. E doar vol. 1 sau sunt ambele volume ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Este un rezumat bine detaliat dar are mici greseli gramaticale.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu zic ca este doar primul volum...

    RăspundețiȘtergere
  6. e bun dar cineva care nu a citit vreodata cartea s ar putea sa i se para umpic incurcata. oricum m a ajutat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. e in regula si ma ajuta de minune la literatura universala.

    RăspundețiȘtergere
  9. multumesc, m-ai ajutat sa imi iasa media 10 la romana:))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu acum voi da testul de lectura sper ca acest rezumat sami fie de ajutor

      Ștergere
  10. superrrr ma ajuatat la test sa iau 10 !!!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc frumos pentru rezumat,m a ajutat pt ca l am cam uitat

    RăspundețiȘtergere